yvonne tuvesson rosenqvist

En Gladelig Jul

En Gladelig Jul är julskivan som innehåller de klassiska svenska julsångerna men även de lite mer okända. Vi får en musikalisk resa från adventstid fram till trettonhelgen med hjälp av sopranen Yvonne Tuvesson Rosenqvist och tenoren Johan Wirell och deras musikaliska bekanta. Resan tar sin början med Gören portarna höga, fortsätter med Nu tändas tusen juleljus och O Helga Natt då änglarna visar sig för herdarna under Rachmaninovs musik. Leder vidare till En jungfru födde ett barn idag och Bachs Sinfonia för de tre vise männen till Betlehem och Gläns över sjö och strand. Välkommen att följa med och uppleva En Gladelig Jul.

foto: G.Bruzelius

20081030

NU ÄR DEN KLAR!!!

I Torsdags hämtade Johan och jag vår skiva på AttentionMedia i världens värsta snöslask - första snön för vintern - hoppas att det bådar gott...

Vi fick plats med allt i våra kombin - Johans Renault och min Volvo - sen fick min del av leveransen följa med till Kosta för repetition med Kosta Musikkår i världens snökaos, men det gick vägen även det...!

Då Johan och jag sjöng vid en välgörenhetskonsert anordnad av Rotary i Älmhults kyrka skänkte vi 20 skivor till försäljning och de inbringade över 4000:00 kronor! Så roligt!

Igår hade vi högtidlig utdelning av skivor till nästan alla medverkande i Väckelsångskyrka och sen blev det ärtsoppa och plättar i församlingshemmet. Vi hade en trevlig kväll och vi ser nog alla fram emot kommande konserter...

Det har varit oerhört roligt och spännande att fullfölja min spontana idé om att göra en julskiva ihop med Johan Wirell och jag har lärt mig så mycket, som jag kommer att ha nytta av i framtiden. Vem vet, det kanske blir en skiva till...

 

Jämtländsk Vinterskrud

 

Foto: Monica Bergander   

 

Bakgrund till skivan "En Gladelig Jul"                                                       

En kväll under operan ”Carmen” i Växjös Konserthus hörde jag mig själv fråga sångarkollegan Johan Wirell om vi skulle göra en julskiva ihop. Han gav mig ett leende och sa:

- Javisst!

Javisst….?!

Från den stunden har vi pratat, mailat, planerat och gjort slag i saken! Vi bad Carmens repetitör Jan Hydbring vara med som pianist/organist och Chamber Sound bokades för inspelning.

Att lyssna på två solister blir bra långtråkigt i längden. Vi behövde duktiga körsångare och frågan gick till min egen kör Ingelstadkören och grannsocknen Väckelsångskören, vilka nappade på erbjudandet. Nästa steg var att bestämma repertoar och gallra ut de bästa sångerna bland all julmusik som finns. Sången ”En Gladelig jul” skriven av Gunnar Johansson från Göteryd fick bli skivans titel. Våra svenska folkliga koraler är en skatt och juldagens ”Den signade dag” har jag tidigare gjort tillsammans med oboisten Ivo Vrba som gärna ville vara med och så hade jag en idé om att en enkel kontrabas och sopran skulle passa bra ihop.  Jag bad basisten Emma Lundbeck skapa en stämma till adventskoralen ”Världens Frälsare” och julkoralen ”En jungfru födde ett barn idag” vilket hon gjorde och hennes pappa Vidar Lundbeck skrev ett passande arrangemang för Emma och hennes syskon Sara och Olof och 3-stämmig kör till ”En Gladelig jul”. Älmhultsbon Åke Lundin gav mig för längesedan en engelsk julsång som han översatt och arrangerat, ”Gåvorna de gav”, i vilken alla stallets djur ger Jesusbarnet sin speciella julklapp, en sång jag gärna och ofta sjungit juletid. Slutligen - vad vore väl en julskiva utan de älskade” Stilla Natt” och ”O helga Natt” – ja i stort sett intet, men de kräver sin man vilken denna gång är Johan Wirell!

En kväll i mars gjordes julstämning med glögg och pepparkakor i Väckelsångs kyrka och alla körsångerna spelades in. Eftermiddagen därpå alla solosånger. Mer tid fanns inte i våra hårt schemalagda liv...Vi har försökt behålla den spontanitet och sångarglädje som vi alla drivs av och skapat i stunden, för jag tror på mötet i musiken. Mötet mellan musiker och musik. Det innebär att ”En Gladelig jul” nästan är en liveskiva. Visst kan man fila och trixa på en skiva i all oändlighet innan man blir nöjd (om man nu någon gång blir det) men på denna skiva har vi velat behålla lusten och glädjen vid det första mötet.

Tack alla medverkande för att ni velat vara med på skivan” En Gladelig jul”  som föddes en grå kväll i adventstid 2007 av Yvonne och Johan mitt under en av Linneateaterns Carmenföreställningar i Växjö Konserthus. 

 

Omslagsfoto: Monica Bergander/layout: Clara Lideberg  

 

Vill du köpa vår julskiva 

"En Gladelig Jul"?

Du beställer av mig genom min e-mail adress:

yvonne.tuvros@hotmail.com 

Skivans pris är numera 50 kronor.

Pack och porto: 30:00

 

Finns även att tillgå på nätet genom Swedish Musik Shop.

 

 

 

Skivan En Gladelig Jul kommer under hösten att släppas på skivbolaget Chamber Sound.

Medverkande är:

 Yvonne Tuvesson Rosenqvist, sopran

Johan Wirell, tenor

Ivo Vrba, oboe

Sara Lundbeck, flöjt

Olof Lundbeck, klockspel

Emma Lundbeck, kontrabas

Jan Hydbring, piano/orgel

Väckelsångskören under ledning av Anki Lindeqvist

Foto: LA Foto Tingsryd 

Ingelstad Kören under ledning av Emma Sundström

 

Studio Clara står för layout och Chamber Sound för inspelning

Konserter är planerade till Virestad, Väckelsång, Ingelstad, Göteryd och Växjö Domkyrka där vi både gör en lunchkonsert och en kvällskonsert den 11 december.

God Jul (mitt i den underbara sommaren!)