yvonne tuvesson rosenqvist

Året 2010 lider mot sitt slut och jag sitter här och funderar på hur det egentligen har varit…ganska gott om jag inte minns helt fel, men det började med en uttröttad men lycklig Yvonne!

Glada Änkan hade gått för fullsatta salonger i Växjö Konserthus och nästan allt jag gjort yrkesmässigt hade gått vägen under hela hösten, som administratör för WNMD – Listen to the World i Växjö, Pelle Svanslös hos Estrad Norr med turné i Norrland och alla andra olika konserter - ett tag jobbade jag tredubbelt  under hösten (!) så inte undra på att jag var trött.

Den 28 december blev dessutom Malla gipsad från låret och ner då hon fick en spricka i skenbenet, Amelie hade en inre muskel som drog bäckenet snett och som gjorde att hon stundom hade fruktansvärt ont i magen och vi visste då inte vad det var så det blev några turer till akuten och ja i övrigt var det nog bra förutom lite röntgenbesök med pulkaåkskraschande, bandyspelande  son och diverse annat. Ett tag trodde jag nästan att jag skulle vara tvungen att skaffa klippkort på röntgen och vägen dit kunde även barnen utantill…

När man tänker tillbaka så var det slitigt att köra fram och tillbaka till skolan varje dag, lasta in och ut, ut och in, fälla upp vagnen stoppa in Malla och sen följa syskonen till sina klassrum och hämta dem varje eftermiddag…puhhh!  I all den snö som Gud skänkt oss här i Småland!

Men jag föredrar att istället tänka:

Vilken tur att vi inte hade skänkt bort varken sulkyn eller den vanliga sittvagnen! Hur skulle vi klarat oss utan dem på alla hundpromenader och till och från skolan?! Malla var gipsad i 1 ½ månad och sen fick hon ta det lugnt i början innan musklerna återigen var som de skulle i hennes smala, gipsade ben.

 

Jag turnerade med Stina på Backen tillsammans med Jonas Åkerlund så fort Malla var pigg och gipsfri, så det blev en rivstart in i arbetslivet igen. Vintern var den bästa på mycket länge och vi hade en riktig vargavinter med snö, frost, kallt, is, sol, skidåkning, pulka, skridsko och stora snöhyddor på tomten! Nisse var fantastisk och byggde världens mysigaste igloo åt barnen - de fick plats alla 3!!!

Han avslutade med att göra ett hotell på framsidan de sista skälvande timmarna innan år 2010 var till ända...

Våren lät vänta på sig men när den sen väl kom var den också helt ljuvlig…liksom sommaren!!! Åh, så härligt med varmt väder, sol, bad i både hav som sjö, ledigt och inte att förglömma inhandlandet av min lilla gröna Opel Tigra modell 2000  som jag köpte av min sånglärarinna Sylvia Mang Borenberg i april. Min allra första egna bil innebar en otrolig frihet både för mig som övriga familjen som kunde åka till havet medan jag var iväg och sjöng någonstans i Syd Sverige och jag kunde ta bilen med barnen på utflykter när Nisse hade jour eller jobbade och var tvungen att vara hemma. Men friheten kostade också en hel del  i form av bensin, nya sommardäck, service, skatt och försäkring och jag hade inga vidare extra semesterpengar men vadå, det gick runt i alla fall och barnen hade ett riktigt härligt långt sommarlov tack vare det helt underbara vädret och allt havsbadande i Trummenäs!!!

Jag hade gott om olika konserter hela sommaren i olika konstellationer men det funkade fint. Efter sommaren var det dags för nästa utmaning i livet: Att ta mig an Maria i Sound of Music! En roll som jag kände att jag nog passade för (även om jag börjar bli lite till åren kommen…) men som jag egentligen inte kände till mer än att jag sjungit do-re-mi tillsammans med några barnkörer genom åren. Filmen har jag aldrig sett i sin helhet, bara någon bild och den har aldrig lockat mig kanske beroende på att jag inte är helt förtjust i Julie Andrews (fast det får man nog inte säga för alla tycker att hon är helt bedårande, men jag gillar inte hennes sätt att sjunga tycker att hon är lite väl menlös, men jag ska ge henne en chans och se filmen när jag själv har gjort den klart - kanske tycker jag då att  hon är helt bedårande och ångrar att jag inte kopierade henne i min egen tolkning, men jag tror inte det.…) Har förstått att jag är en aning unik vad gäller att aldrig ha sett filmen  men manuset gav mig pytteskinn då vi hade kollationering i maj, så jag såg verkligen framemot att få lära känna Maria!

Och vilken höst det har blivit! Helt otrolig!!! Av från början 18 bokade föreställningar har det istället blivit 21 nästan fullsatta salonger med entusiastisk publik och stående ovationer varje kväll!!! Helt otroligt!!! Och mitt i allt detta, bland alla oerhört begåvade och underbara barn, vuxna, tekniker, regissör, scenografi och publik har jag haft min plats som navet i hjulet!!! Helt otroligt!!!

Under oktober dubbeljobbade jag med att spela Sina på Backen i Scenkonst Sörmlands regi under 3 veckor och det var väldigt fina veckor som Jonas och jag turnerade runtomkring i Sörmland och lärde känna olika äldreboenden och skolor och den lön som då blev över kommer väl till pass nu eftersom jag lyckades bita av en kindtand i december…kunde annars blivit nästa sommars semesterpengar…men, men, man ska aldrig räkna ut nå’t, som hon sa, Raskens Ida och det är viktigt att se om sina tänder. Hösten har varit fruktansvärt hård mot min plånbok och min bankbok - jag har inte varit direkt slösaktig men pengarna har fullkomlligt runnit som sand mellan mina fingrar - det har varit så mycket olika saker som krävt del av min börs och jag är ändå glad över att det har räckt till fastän det varit på gränsen.

Sylvia Mang Borenberg slutade sina dagar en söndag i november och troligen var jag en av de sista som hon vinkade åt bakom sin köksgardin då jag hämtade hennes syster Karin för färd mot Växjö och Sound of Music – på kvällen var hon död och nog kändes vår föreställning en aning annorlunda, men jag är så glad över att vi tog en extra sväng, blinkade med den lilla bilen - hennes älsklingsbil - och sen åkte vidare till stan tvärtom den väg jag brukar köra.  Även om jag varit inställd på att Sylvia snart skulle lämna oss eftersom hon hade obotlig cancer och var väl förberedd vid begravningen så tog den mig väldigt mycket då Jan-Magnus inledde med Guds lov i naturen och tårarna gick inte att hejda - de flödade över kinderna och ner på mina kläder. Jag sörjde Sylvia så mycket och genom musiken kom alla tankar och känslor över mig. Jag vet hur mycket hon alltid har älskat Jan-Magnus och hans röst och jag blev själv så berörd! Hon har varit en så stor del av mitt vuxna liv och utan henne och hennes envishet hade jag aldrig blivit sångerska!! Kommer aldrig att glömma hennes högklackade skor, vackra smittande leende, generositet, alltid välklädd i egna kreationer, hennes fräsiga bilar, stora vackra ålderdomshem, vita flygel, gosiga katter, blommande hibiskusar, virkade gardiner, olika färgersrum, glasögonfodralet som fick tjänstgöra som exempel på hur kroppen fungerar åtskilliga gånger när man skulle lära sig andas...ja listan kan göras lång, men vi, hennes elever, har alla våra små minnen av Sylvia och hennes gärning som pedagog och pianist!

Några Gladeliga Julkonserter har det blivit tillsammans med Johan Wirell, Ingelstadkören, Ivo, Emma, Nicole, Bo, Jan, Peter och Veronique - i Växjö Domkyrka, Vislanda och Virestad och de var mycket välbesökta på alla 3 ställena!! I Växjö domkyrka kommer det att bli tradition varje år torsdagen innan Lucia! Så välkomna i december! Kanske vi sen ses norr om Växjö för första gången också, vem vet?!

Julen har varit lugn och kall, vi var några dagar hemma och några hos mamma och pappa. Nyårsafton blev också en lugn tillställning fast betydligt varmare och idag töar det! Beror det på att våren är på gång? Tror inte det, inte riktigt än…är lite tråkigt att snön smälter och det är isgata ute!

Mina nyårslöften är att jag ska bli en bättre hustru och livskamrat till min man – firar i år 30 år tillsammans med Nisse. Sen ska jag hinna med mig själv och min motion som blivit betydligt eftersatt sista tiden och så ska jag försöka tänka ut vad jag ska göra när jag slutar sjunga, kan ta några år, men jag ska försöka prova på lite nya olika jobb om jag hinner och sen är jag övertygad om att det blir som det blir vad jag än har tänkt mig!! 

Ett riktigt Gott Nytt 2011 önskar jag Er Alla!!!

 

 

____________________________________________________________________________________________________________