yvonne tuvesson rosenqvist

Bach Collegium Småland

Konsertdatum 2018:

15 juni Örebro Nicolai 
16 juni Orsa
17 juni Orsa
17 juni Säfsen
1 augusti Stockholm Tyska kyrkan
2 augusti Västervik
3 augusti Åby (Kalmar)
18 augusti Kristianstad
19 augusti Älghult
24 augusti Tingsryd
25 augusti Växjö Teleborgskyrkan
5-7 oktober Bologna, tre framträdanden

_____________________________________________________

För ett antal år sedan tog organisten i Madesjö, Kalle Engquist, initiativet till en sångensemble för tidig musik; Bach Collegium Småland. Ensemblen består av professionella sångare/musiker från just Småland. Vi har fått stor uppskattning vid konserterna som hittills har framförts i Madesjö, Nässjö, Jönköping, Falköping, Växjö, Stenbrohult, Kalmar, Kristianstad, Hovmantorp, Åby, Älghult, Vadstena, Åtvidaberg, Linköping, Ignaberga, Tjureda, Lagan, Göteborg Granhult och hösten 2017 sjöng vi i St. Marienkirche i Stralsund, Örebro, Orsa, Säfsen, Stockholm, Västervik, Åby (Kalmar) och i Bologna i Italien och dess närhet vid konsertresa 2018.

 

Repertoar: Bland annat Jefta - Carissimi, Jesu, meine Freude och Lobet den Herrn - Bach, Domine quia refugium, Lecon de ténèbres - Couperin, Dialoge entre Madeleine et Jésus - Charpentier, Senex puerum portabat - da Victoria, Nunc dimittis - Purcell, Jesu membra nostri - Buxtehude, Cum essem parvulus - di Lasso, Es ist erschienen - Schütz, Lehre uns bedenken - Schein, Missa brevis in F-Dur - Mozart.

 

Kontakt: 

Kalle Engquist, Organist och ledare av Bach Collegium Småland,  tel 0766 365463

kalle.engquist@svenskakyrkan.se

Yvonne Tuvesson Rosenqvist, 070 36 30621 yvonne.tuvros@hotmail.com

 

Bach Collegium Smålands medlemmar:

Yvonne Tuvesson Rosenqvist  sopran             

Cecilia Alrikson  sopran

Elisabeth Ernstig  mezzosopran

Cecilia Nordquist  alt

Maria Brisvall  alt

Magnus Åberg  tenor

Kalle Engquist  bas

Hans Linden  bas

Bennette Sjollema  violoncello - gäst

Christian Berg violoncello - gäst

Lars Hallgren  cembalo/orgel

Stralsund september 2017 St. Marienkirche Stellwagen-Orgeltage 6-10/9 2017

 

 

 

 foto: Elisabet Åberg. Foto taget då kören hade konsert i Tjureda kyrka i juli 2016.

Cecilia Nordquist, Maria Brisvall, Lars Hallgren, Yvonne Tuvesson Rosenqvist, Elisabeth Ernstig, Kalle Engquist,

Magnus Åberg och Hans Linden.

 

 

 

 

KORT PRESENTATION AV BACH COLLEGIUM SMÅLAND

 

Kalle Engquist,

är initiativtagare till ensemblen och jobbar som organist i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad.  Kalle utbildade sig på Musikhögskolan i Göteborg;

Sångstudier för Gunnar Forshufvud och Birgitta Bergström, körledning för Jan Yngve, Gunno Palmqvist och Gunnar Eriksson. 

Kalle brinner för musicerande på hög nivå med en stor portion generositet och han är alltid glad och har nya projekt på gång!

 

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne Tuvesson Rosenqvist

utbildad vid Operahögskolan i Stockholm 91-95. Bland annat har Yvonne arbetat på Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Musikteater och Estrad Norr i Östersund men på senare år har hon även deltagit på hemmaplan i Linneateaterns uppsättningar i Växjö Konserthus i Carmen, Glada Änkan, Sound of Music och Läderlappen och dels i Figaros Bröllop på Regionteatern Blekinge & Kronoberg samt i Don Giovanni på Huseby i SmålandsOperans regi. Allra flitigast framträder Yvonne som solist i kyrkor runtomkring i Sverige, hon älskar att musicera kammarmusikaliskt och gärna i lite udda sammanhang.

 

Cecilia Nordquist

har rötterna i Västergötland men bor sedan början av 2000-talet i Växjö.

Hon är utbildad kantor vid Geijerskolan i Ransäter men valde sedan att ha musiken som hobby.  Numera är hon verksam som apotekare i Landstinget Kronoberg och är sångerska på fritiden.  Cecilia har sjungit i olika körer hela livet – allt från barnkör till oratoriekör – och parallellt med apotekarutbildning och arbete har hon fortsatt sina sångstudier för pedagoger som Christer Solén och Lawrence Johnson.

Cecilia hörs ofta som altsolist vid konserter i Växjötrakten och älskar att musicera tillsammans med andra – särskilt när det handlar om tidig musik.

 

 

Elisabeth Ernstig

född och uppvuxen i Älghult församling där hon nu också lever och verkar som kyrkomusiker. När hon var tolv sjöng hon upp för Anna-Carolina Edholmer och fick börja i hennes flickkör. På gymnasiet gick hon på Katedralskolans musiktillägg i Växjö med sång och tvärflöjt som huvud-instrument.

Studenten följdes av kantors-utbildningen i Oskarshamn med examen 1986. Kantorstjänster i Ekeberga, Teneriffa(Skut), Jönköping, Kråksmåla och nu alltså efter hemflytten i Älghults församling. Hon har genom åren varit ledare och sjungit i många olika körer och även sjungit en hel del solistiskt. Elisabeth är utbildad körpedagog med sångstudier hos Birgitta Bergström och Lena Hoel.

 

 

 Cecilia Alrikson

född 1970 i Värnamo. Utbildad kantor och sångpedagog med fördjupningsstudier i barocksång vid musikhögskolan i Malmö. Hon har medverkat i såväl barockoperor som nyskrivna dramatiska verk. Idag arbetar Cecilia som sångpedagog på Oskarshamns folkhögskola och är även verksam som frilansande sångerska främst inom kyrkomusik. Hon sjunger i trion Fröjdeljud, duon Air de cour och ensemblen Gospel on cue.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Brisvall 

är utbildad på Musikhögskolan I Örebro med vidareutbildning på Opera Studio 67 i Stockholm. Hon har studerat för pedagoger som Sylvia Mang-Borenberg, Ulla Blom och professor och hovsångare Arne Ohlson. Maria har arbetat som solist, främst inom kyrkomusiken, men trivs även som körledare och arrangör. Hon har bl. a. arbetat som körledare i Stockholms Gosskör, Helsingborgs Konserthuskör och Helsingborgs Flickkör. Idag arbetar Maria som kulturskolechef på Växjö 

Kulturskola.

 

Hans Linden

sångpedagog, utbildad i Örebro på 70-talet, som bl.a. har arbetapå musiklinjen vid S:t Sigfrids folkhögskola och på Växjö universitet numera Linneuniversitetet. Hans har varit solist i de flesta oratorier i kyrkor över hela Götaland/Svealand samt producerat ett antal egna kyrkokonserter. Han har medverkat i ett antal lokala opera-, musikal- och talteater-uppsättningar. Som Friherre har Hans gott om tid att sjunga på heltid med olika körer som önskar hans medverkan och det händer ofta!


 

 

Magnus Åberg

Musikaliskt mångfacetterad pedagog som när han inte sjunger gärna trakterar piano, gitarr, bas, violin eller något annat instrument som råkar finnas till hands. Han rör sig gärna i och mellan olika genrer även om hjärtat klappar lite extra för den tidiga musiken.  Som nyutbildad kyrkomusiker, efter många år som pedagog och musiklärare, arbetar Magnus nu som kyrkomusiker i Söraby församling.

 

 

Lars Hallgren

var i 25 år kyrkomusiker i Tunabergskyrkan, Gamla Uppsala församling och medverkade där till att musikprogrammen oftast fick en inriktning mot barocktidens repertoar. Har som cembalist även medverkat i vokalgruppen Barockoratoriets Vänner och i madrigalensemblen I vaghi fiori. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barockverk med mäktig körklang

NÖJE & KULTUR2013-05-21 | Uppdaterad 2013-05-21 - Barometern Kalmar

Vokalgruppen Bach Collegium Småland består av Yvonne Tuvesson Rosenqvist, Cecilia Alriksson och Elisabeth Enstig, sopraner, Cecilia Nordquist, alt, Magnus Åberg och Martin Thörnqvist, tenorer, och Hans Linden och Kalle Engquist, basar.

FAKTA

Jesu Membra Nostri av Buxtehude
Med: Ensemblen Bach Collegium Småland och musiker ur Göteborg Baroque. Ledare: Magnus Kjellson

Sångarna är alltså hämtade från olika håll i vårt landskap och har länge tillhört de främsta i sina stämmor.
När man på söndagskvällen presenterade det spännande och annorlunda barockverket Jesu Membra Nostri av Buxtehude understöddes man förtjänstfullt av musiker ur Göteborg Baroque under ledning av Magnus Kjellsson.
Jesu membra Nostri består av sju kantater, vilka hänsyftar på den korsfäste Jesu sju kroppsdelar.
Kantaterna är musikaliskt rikt varierade och textmaterialet försett med den tidens måleriskt bloddrypande beskrivningar. Men samtidigt fanns där en betydelsefull markering av kärleksbudskapet.
Med härlig och spänstig barockkänsla ledde Magnus Kjellson och hans med­musikanter varje kantat, vilket gav näring åt sångarna i solon, trios och körsång.
Samtliga vokalinsatser höll högsta klass och körklangen var mäktig, när alla åtta stämmorna deltog.
Ett särskilt tack ska riktas till Madesjös egen kyrko­musiker Kalle Engquist, som förtjänstfullt följer i sina företrädares fotspår och arrangerar konserter med god musik i många former.
Vokalgruppen Bach Collegium Småland tillsammans med musiker ur Göteborg Baroque framförde under ledning av Magnus Kjellsson barockverket Jesu Membra Nostri av Buxtehude i Madesjö kyrka.

 


Älghults kyrka sommaren 2018 - Cecilia, Elisabeth och Cecilia

 

 

Västervik St Gertruds kyrka sommaren 2018 - Cecilia, Magnus och Hans

 Tingsås kyrka sommaren 2018 - Elisabeth, Lars, Magnus, Kalle och Hans

Repetition i Teleborgskyrlan sommaren 2018

Intagande av välförtjänt fika innan ostkakesjungning i Åby. Sommaren 2015

Vadstena Klosterkyrka hösten 2016

Magnus och Cecilia framför den mäktiga altartavlan i Vasakyrkan i Göteborg - Ebendagar - konserter 2017

Delar av Bach Collegium Småland i Göteborg på turné januari 2017

Gudstjänst i Christinae kyrka Göteborg 2017

 Konsert i Johannebergskyrkan i Göteborg 2017

 Tersett i Ignaberga kyrka Annandag Påsk 2017

 Orsa kyrka sommaren 2018 tillsammans med accordeonist Åsa Sundstedt