yvonne tuvesson rosenqvist

Vad gör en frilansande operasångerska hela dagarna? Ligger på divanen och äter praliner? Nja, inte riktigt...

Det är inte helt lätt och inte när man som jag även är mamma till 3 ljuvliga ungar, men jag har efter långa diskussioner och ett hårt arbete med mig själv bestämt mig för att försöka leva som sångerska lite till - i alla fall så länge jag ännu har skaplig röst och fysik, fast det egentligen vore bra mycket bättre att försöka hitta ett 7-16 jobb med bra lön varje månad!

Inte har det blivit lättare heller med alla nya olika regler både från arbetsförmedling, a-kassa, försäkringskassa och förskola/dagis. Har man inte något fast arbete (det har man ju inte som frilansare...inte någon längre period i vart fall...) och inte anmäler sig som arbetslös, måste man ta ut sina föräldradagar, då hinner jag i princip aldrig öva, för barnen tar ju sin tid och jag kan inte tänka klart eller plugga in texter med 3 livliga ungar runtomkring mig. Anmäler man sig som arbetslös har man i Växjö Kommun bara rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan. Att lämna och hämta 3 barn beräknar jag tar 1 1/2 timme varje dag. Får jag sedan jobb, t.ex. en begravning, tar den 3-4 timmar och hur mycket finns då kvar av de 15 timmarna? Jo, cirka 4 timmar och på dessa 4 timmar ska jag hinna med nedanstående:

Som sångare och operasångare bör jag, för att behålla den nivå jag befinner mig på sångligt, öva 1-2 timmar om dagen, likaså behöver min fysik vara i ordning - det kan vara ganska krävande att sjunga och agera samtidigt på en scen - flåset bör alltså vara i topptrim och är kroppen mjuk och smidig slipper jag kanske arbetsskador...

Inför ett arbete, som kanske ger mig 3000-4000 kronor i lön måste jag förbereda mig sångligt, ibland minst 2-3 veckor och då menar jag heltid! Och vad menar jag med att förbereda mig sångligt... Jo, jag ska få in noterna /tonerna i "hjärnan", kunna vad det står på notpapperet - helst nästan utantill och ganska ofta helt utantill - då blir slutresultatet bäst. Jag måste sjunga sången så pass många gånger att den sätter sig i muskelminnet och jag vet var jag måste andas, var jag har råd att tjuvandas om det inte räcker vid konserttillfället att hålla hela frasen ut - här gäller det att öva och skaffa sig sångarkondis!

Jag bör översätta sången om den är på ett främmande språk och det är inte helt lätt då jag ofta arbetar med gamla tyska och italienska texter, där man ibland får gissa sig till olika betydelser eftersom texten har hunnit bli så gammal att den har hunnit ändra betydelse.

Ska jag sedan berätta något vid konserten om vad jag sjunger, så bör jag läsa på om kompositörer, verk och helst lära mig även denna text utantill, eller nästan i alla fall.

Sen ska jag öva ihop med de musiker jag ska framföra verket/sången tillsammans med och oftast räcker det inte med 1 gång utan minst 2. Ibland ska programblad skrivas och tryckas, noter ska kopieras och skickas till respektive musiker och innan dess ska ju också programmet letas fram och väljas ut och noter inköpas för att inte tala om alla telefonsamtal som måste ringas...Det ska ringas till arrangörer, kantorer och organister, försöka få olika konsertföreningar intresserade och det tar sin tid att sitta i telefon.

Jag måste också förbereda mig genom att ta sånglektioner och ibland klarar jag mig inte på egen hand utan måste be om hjälp att instudera musiken med hjälp av en repetitör.

Jag måste vara min egen marknadsförare, producent, regissör, kostymmakare, manager och repititör - allt som man får på köpet om man är anställd vid någon teater - och oftast måste jag göra det utan att få någon lön för mitt arbete...De flesta människor vill bara betala för just sången - den stund man står och sjunger ibland kanske bara 3-4 sånger och de vet ju inte vilket jobb som ligger bakom...! Och jag kan förstå dem - skulle jag ta ut lön för allt skulle ingen ha råd att engarera mig!

Nu har jag ju hunnit skaffa mig en viss rutin efter 15 år som utbildad operasångerska och en del program har jag redan gjort allt förberedelse arbetet till förrut, så då är det väldigt smidigt. Jag har dessutom alltid haft lätt för att lära mig texter och musik utantill. Sjunger jag t.ex. på en begravning är det inte så mycket förberedelsearbete eftersom jag har stor repertoarkännedom och oftast är inte musiken så krävande vokalt, men jag ska vara där och det ska låta bra och jag ska se snygg och representativ ut!

Det här är vad jag ska hinna med på 4 timmar i veckan...ja och då har jag ju inte ens nämnt om jag ska iväg på något ytterligare sångjobb...det tar lite tid det också...

Många människor tror, att man kan allt med en gång - att det bara är en talang att sjunga, men så lätt är det faktiskt inte...! Det vet jag fler som kan intyga eller vad säger ni, alla duktiga seriösa sångare?!

Nu har vår regering dessutom bestämt att om jag får ett sångjobb i veckan och inte mer, så får jag inte heller någon a-kassa för veckans övriga dagar, för då räknas jag som deltidsanställd! Jag, som inte har något fast arbete är plötsligt deltidsanställd...! Misstänker att det kommer att bli en hel del nekande till tillfälliga jobb framöver, dock inte för egen del. Jag kommer aldrig att neka en begravning om jag så mister resten av den veckans dagar i ersättning, jag lovar! Nog känns det som om vi frilansare antingen skall utrotas eller bli egna företagare, inte sant?!!!

Det låter kanske som om jag klagar, men det gör jag egentligen inte - jag älskar mitt jobb och jag älskar att sjunga! Men nog kommer det stunder då jag allvarligt funderar över om jag inte ska återgå till vården eller rent av skaffa mig ett industrijobb med en bra, fast lön, jobbarkompisar och fasta arbetstider! Ibland kan jag lägga minst 2 veckors förberedelsetid på ett jobb som sen ger 2000 kronor i lön...det går helt enkelt inte ihop sig, men jag vill inte ge avkall på kvalitet eller att jag ska slarva mig igenom en konsert, research inför en konsert  etc. Om jag gör det är det dags att på allvar fundera över framtiden och byta jobb! Vilket jag aldrig tror kommer att inträffa om jag ska vara ärlig, för vissa musicerande stunder kan ibland bjuda på en så otrolig njutning och samhörighet inom musiken med medmusikanterna, så det uppväger med råge allt slit runtomkring! Tänk bara, så underbart det är att vara ett med musiken och med sina medmusikanter...! Det finns sådana stunder och det är dem jag lever för! 

Jag försöker fånga dagen och njuta av den och musiken är en del av den dagen!

"Texten här ovan skrev jag innan jag började jobba på begravningsbyrån. Numera lever jag ett dubbelliv - jobbar heltid på begravningsbyrå och sjunger nog nästan halvtid om man slår ut det på ett år. Sen tillkommer alla körningar till hockey, kompisar och allt annat som tillhör 3 barn mellan 10-14 (under 2015 blir det 11-15) Men jag försöker fortfarande fånga dagen och försöka känna efter hur den känns och om den är god njuta av den tillsammans med musiken som är en del av mitt liv"

Yvonne Tuvesson Rosenqvist

Nyutexaminerad Operasångerska 1995 från Operahögskolan i Stockholm.